Αυτός είναι ο βουλευτής που πιέζει να βγουν σπίτια στο σφυρί

featured image


απο το newsbreak.gr

Ο Ανδρέας Πάτσης και ο Παναγής Καππάτος είναι δικηγόροι. Εξελέγησαν και οι δύο για πρώτη φορά βουλευτές το 2019. Αποτέλεσαν προσωπική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις μονοεδρικές Γρεβενών και Κεφαλλονιάς. Ο πρώτος στηρίχθηκε σε επιχειρηματικές του δράσεις από την Ντόρα Μπακογιάννη το 2015, ο δεύτερος ασχολήθηκε με τα κοινά για πρώτη φορά επί Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Κάτι ακόμα που φαίνεται ότι ενώνει τους δυο βουλευτές είναι οι πλειστηριασμοί. Ο Ανδρέας Πάτσης έχει εισπρακτική εταιρία. Ο δεύτερος φέρεται από δημοσιεύματα και δικόγραφα που βλέπουν το φως ότι εκπροσωπεί την doValue σε δικαστικές διαδικασίες προκειμένου να βγουν σπίτια στο «σφυρί». Μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, και παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ήδη αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, ούτε ο κ. Καππάτος ούτε η Ν.Δ. έχουν βγάλει κάποια ανακοίνωση για τα δημοσιεύματα.

Σύμφωνα με το έγγραφο που φαίνεται ότι κατατέθηκε στο Ειρηνοδικείο Αργοστολίου με ημερομηνία 10 Μαΐου 2021, ο δικηγόρος που εκπροσωπεί την doValue ζητά να απορριφθεί το σχέδιο που προτείνει η ιδιοκτήτρια «για τη διάσωση της κύριας κατοικίας με αποπληρωμή του 80% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου».

Το θέμα πήρε διαστάσεις από χθες, με τον Παύλο Πολάκη να δηλώνει στο «Κόκκινο»: «Ο Καππάτος δεν έχει εισπρακτική εταιρία όπως ο Πάτσης, αλλά είχε, φαίνεται, την αποκλειστικότητα της εκπροσώπησης ως δικηγόρος μιας εισπρακτικής, της doValue, που ουσιαστικά προχωρούσε κι αυτή σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς από δάνεια. Και μάλλον υπάρχει και τρίτος βουλευτής, εκτός από Πάτση, Καππάτο, που κάνει την ίδια δουλειά με τον δεύτερο. Για το όνομα δεν είμαστε απολύτως σίγουροι, είναι από το νότιο Αιγαίο».

Η doValue Greece είναι μια σχετικά νέα εταιρία που ξεκίνησε με σημαντική «προίκα» από τη Eurobank FPS, η οποία έχει τη μερίδα του λέοντος στις ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων εκτός τραπεζικού συστήματος. Κατέχει το 41% στη διαχείριση «κόκκινων» δανείων. Πριν από τρεις μέρες διοργανώθηκε από κόμματα και σωματεία διαδήλωση έξω από τα γραφεία της doValue, επειδή βγάζει στο «σφυρί» τα σπίτια τριών χαμηλοσυνταξιούχων.

Νομικά δεν υπάρχει κάποιο κώλυμα, ώστε ο Καππάτος να εκπροσωπεί ως δικηγόρος ακόμα και μια τέτοια εταιρία που παίρνει σπίτια χαμηλοσυνταξιούχων. Ούτε είναι ο πρώτος πληρεξούσιος δικηγόρος που αρνείται την πρόταση του ιδιοκτήτη κύριας κατοικίας για αποπληρωμή του 80% της αντικειμενικής, προκειμένου τελικά το σπίτι να πλειστηριαστεί. Ηθικά, όμως, τόσο ο ίδιος όσο και το κόμμα του, που του παρέδωσε τη μονοεδρική, εκτίθενται για μια ακόμα φορά.



Ο κ. Καππάτος είχε βρεθεί, για αρνητικό λόγο, στο προσκήνιο δύο φορές μέχρι τώρα. Η πρώτη, όταν, ως εν ενεργεία βουλευτής, έκανε αίτηση για να πάρει 15.000 ευρώ από το προγράμματα ενίσχυσης πληττόμενων επιχειρήσεων λόγω κορονοϊού. Τον Απρίλιο του 2021 κρίθηκε δικαιούχος των χρημάτων. Μετά τον σάλο, όμως, δήλωσε ότι «η κίνησή μου ήταν λάθος και για αυτόν ακριβώς τον λόγο έδωσα εντολή να μην προχωρήσει καμία διαδικασία εκταμίευσης».

Τον Ιανουάριο του 2022, ο Μένιος Φουρθιώτης έδωσε στη δημοσιότητα διαλόγους που είχε μέσω SMS και με τον Καππάτο, με συνέπεια για μια ακόμα φορά να βρεθεί στο στόχαστρο ο βουλευτής Κεφαλλονιάς, αυτή τη φορά για την επιλογή των συνομιλητών του.

Από το τελευταίο «πόθεν έσχες» που κατέθεσε ο Καππάτος φαίνεται ότι έχει εισοδήματα 54.000 ευρώ, 16.000 ευρώ σε καταθέσεις, 202.000 ευρώ σε δανειακές υποχρεώσεις, 37 ακίνητα και τέσσερα οχήματα, ένα εκ των οποίων μεγάλου κυβισμού.

Μια ακόμα ενδιαφέρουσα παράμετρος είναι ότι το όνομά του, μαζί με τα υπόλοιπα στοιχεία του, περιλαμβάνεται στους «διαμεσολαβητές», στην επίσημη διαδικτυακή πύλη gov.gr. Εκεί αναφέρεται επίσης ότι «ο διαμεσολαβητής είναι ένα τρίτο πρόσωπο σε σχέση με τα εμπλεκόμενα μέρη, το οποίο δεν έχει κανένα συμφέρον από την έκβαση της μεταξύ τους διαφοράς. Οφείλει να λειτουργεί με ουδέτερο και αμερόληπτο τρόπο και διαπιστεύεται από το υπουργείο Δικαιοσύνης».

Στην υπόθεση που ήρθε τώρα στην επιφάνεια, και για την οποία αναμένεται η τοποθέτηση του βουλευτή, ο κ. Καππάτος εμφανίζεται ως πληρεξούσιος fund «κόκκινων» δανείων. Πόσο πρέπον είναι ένας βουλευτής κυβερνώντος κόμματος να είναι διαπιστευμένος διαμεσολαβητής σε άλλες υποθέσεις, ενώ σε άλλες εκπροσωπεί εταιρίες-κοράκια; Ο Μητσοτάκης το βλέπει ως κάτι αποδεκτό;

Μάλιστα, πριν από τις εκλογές, το 2018, ο Καππάτος ήταν συντονιστής του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Χρεών για την Κεφαλλονιά. Δήλωνε τότε: «Οι τράπεζες δεν είναι ιδιαίτερα ζεστές στο να συνεργαστούν στον εξωδικαστικό – έχουν μεγάλη όρεξη για την επιβολή συνεχών κατασχέσεων». Προέβλεπε δε ότι «οι πλειστηριασμοί είναι ένας σοβαρός λόγος για να προκηρυχθούν εκλογές, όσο κι αν προσπαθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να κρατάει χαμηλά το θέμα».

Ο Καππάτος, όμως, αλλάζει θέσεις σαν τα πουκάμισα. Για τη δική του κυβέρνηση δεν είναι σοβαρός λόγος οι πλειστηριασμοί που προεκλογικά κατηγορούσε; Πολύ περισσότερο όταν, με την ιδιότητα του δικηγόρου διαχειριστών «κόκκινων» δανείων, και ο ίδιος απορρίπτει εξωδικαστικούς συμβιβασμούς, ζητώντας να πεταχτούν στον δρόμο οικογένειες. Πρόκειται για τον ορισμό του κυνισμού και της υποκρισίας…

Ο Καππάτος, τέλος, ήταν ένας από τους 14 «επίλεκτους» του Μητσοτάκη για την Προανακριτική με την «αποστολή» να στείλουν στο Ειδικό Δικαστήριο τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Β. Γαλούπης





ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ...

Από το Blogger.